PER ANAR I VENIR D’UN PARATGE DE SOMNI

Menorca té paratges d’immensa bellesa, com Favàritx, que menorquins i persones de tot el món volen visitar, especialment durant els mesos d’estiu. Sense cap dubte que la millor manera d’aconseguir que tothom arribi per terra a la platja somiada és mitjançant el servei públic Bus Favàritx. Un bus amb alta freqüència per estalviar embussos i ajudar a conservar l’equilibri natural d’un espai únic.


TEMPORADA 2020
De l’1 de juliol al 15 de setembre
De dilluns a diumenge, inclosos els dies festius

 

VEGEU HORARI


 
SORTIDES MAÓ (6) SORTIDES FAVÀRITX
10:15 10:50
11:35 12:10
13:20 13:55
15:45 16:20
17:15 17:50
18:45 19:20TARIFES
Amb reserva prèvia o directament al bus:
Un trajecte: 3,50 €
 
Famílies nombroses categoria general*:
Un trajecte: 2,80 €
 
Famílies nombroses categoria especial*:
Un trajecte: 1,75 €
 
* Per poder gaudir dels descomptes per a famílies nombroses és necessari ser titular de la targeta de transports del Consell Insular que ho acredita; els bitllets amb dret a descompte s’han d’adquirir directament al bus i no és possible la reserva prèvia a través de pàgina web.


COMPRA EL TEU BITLLET


FAQ

RESERVES I PREUS
Quin preu té el bitllet?
Preu del bitllet senzill normal, amb reserva prèvia o directament al bus: 3,50 € un trajecte
 
Preu per a famílies nombroses categoria general: 2,80 € un trajecte
 
Preu per a famílies nombroses categoria especial: 1,75 € un trajecte
 
Per poder gaudir dels descomptes per a famílies nombroses és necessari ser titular de la targeta de transports del Consell Insular que ho acredita; els bitllets amb dret a descompte s’han d’adquirir directament al bus i no és possible la reserva prèvia a través de pàgina web.
Com es pot fer una reserva?
Amb quina targeta puc tenir descompte?
S’admeten els descomptes per a membres de famílies nombroses; aquest perfil ha d’estar inclòs en la targeta de l’usuari, ja sigui T-GENERAL, T-JOVE o T-MÉS, i el bitllet s’ha d’adquirir directament al bus, perquè no és possible la reserva prèvia.
Amb quanta antelació puc fer la reserva? I modificar-la o cancel·lar-la?
Es pot reservar amb una antelació mínima de 24 hores abans del viatge.
 
Per modificar o cancel·lar una reserva és imprescindible indicar la clau de la reserva rebuda en el moment de la compra.
 
Es pot cancel·lar o modificar amb una antelació mínima de 24 hores abans del viatge.
Si ja tenc el bitllet comprat, el puc cancel·lar o modificar?
Sí, els motius de cancel·lació són irrellevants.
A partir de quina edat paguen els infants?
Els menors a partir de 4 anys han de tenir bitllet.
Hi ha un màxim de places per reserva?
20 PLACES MÀXIM per reserva.
Com puc aconseguir una targeta de transport? És gratuïta?
La targeta s’obté al Consell Insular de Menorca i és totalment gratuïta.


ATURADES I HORARIS
D'on surt el bus? On s'ubiquen les parades a Favàritx?
Des de Maó, els autobusos surten de l’estació; a Favàritx, s’han habilitat parades a l’entorn de les barreres d’accés a Capifort i Morella, i a la del far. Es permet la baixada i pujada de viatgers a la zona de s’Escala i a les barreres del començament del camí de Favàritx.
Quin horari tenen el primer i el darrer bus?
De l’1 de juny al 30 de setembre, el primer bus des de Maó surt a les 09:45 h i el darrer des de Favàritx, a les 19:15 h.
És el mateix horari de dilluns a diumenge? I els festius?
Tota la setmana el bus té el mateix horari, inclosos els festius.
Què passa si hi ha gent a Favàritx sense reserva perquè venen a peu pel Camí de Cavalls?
Si no hi ha places disponibles al bus, hauran d’esperar que n’arribi un altre amb places lliures.


EQUIPATGE
Es poden dur bicicletes o altres objectes grossos dins el bus?
No es poden dur bicicletes, planxes de surf, caiacs, etc., però sí cadires plegables, neveres de platja i altres objectes que no causin molèsties a la resta d’usuaris durant el transport.
S'ha de pagar un preu extraordinari per dur més equipatge?
No, en cap cas.


BUS
Quina capacitat té cada bus?
Els vehicles tenen una capacitat de fins a 30 places.


PER QUÈ EN BUS?
De qui és competència regular l'accés a Favàritx?
La competència no és del Consell Insular de Menorca, sinó del Govern de les Illes Balears, concretament de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, pel fet que la zona se situa dins l’àrea del Parc Natural de s’Albufera des Grau.
Què ha passat amb l'aparcament que ha funcionat els darrers anys?
La zona de Favàritx no ha comptat mai amb aparcaments regulats, ajustats a la legalitat. A més, com que el camí no està delimitat entre paret seca, a mesura que va anar augmentant l’afluència de cotxes a la zona, es van anar generant zones d’aparcament no controlades, en terrenys privats, en els marges del camí d’accés al far. Aquesta situació irregular ha estat tolerada durant anys per les diferents administracions competents, fins que els darrers anys s’ha arribat a una situació insostenible.
Com es pot arribar ara a la zona de Favàritx?
Com a mesura temporal, l’accés a la zona de Favàritx queda restringida a sistemes de transport públic regular. També hi poden accedir altres vehicles de transport públic o discrecional que no necessitin aparcar a la zona, com taxis o minibusos en servei discrecional, aquests darrers en tot moment sotmesos a la prioritat de pas del sistema de transport públic regular i en funció de les característiques limitades del camí d’accés.
Es tracta d'una mesura definitiva?
En absolut. Es tracta d’una mesura temporal, perquè, per primera vegada, s’ha fet feina per poder resoldre la situació de manera definitiva. Així, per poder disposar d’aparcaments regulats a la zona de Favàritx és necessari que estigui aprovat el PRUG (Pla rector d’ús i gestió del parc natural), el qual s’espera des de l’any 2003. Finalment, a principi de 2018 es va presentar aquest pla i ha sortit a exposició pública.
 
Per tant, no ha estat fins ara que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern balear ha treballat per a la regularització definitiva dels estacionaments a la zona de Favàritx, redactant el Pla rector d’ús i gestió, l’aprovació del qual es preveu dins aquest any 2018 i que permetrà per primera vegada la regularització d’una zona d’estacionament a la zona de Favàritx dins el Parc Natural de s’Albufera des Grau.
Quin paper ha tingut el Consell en aquesta situació?
Davant la impossibilitat d’establir un estacionament regulat per la falta del PRUG, el Consell Insular de Menorca ha treballat conjuntament amb la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear per poder donar una alternativa d’accés a la zona de Favàritx mitjançant transport públic regular, i evitar al mateix temps les situacions d’inseguretat que provocaria la falta d’estacionament als marges del camí. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han volgut regular el trànsit a la zona del far de Favàritx establint un sistema de transport públic col·lectiu des de l’estació d’autobusos de Maó, que es complementa amb la restricció d’accés al tram final del camí de Favàritx i un sistema de vigilància dels accessos. Es tracta, com ja hem dit, d’una mesura excepcional i per a aquest any 2018, mentre es regularitza l’estacionament a la zona.
Quina és la proposta definitiva d'estacionament?
Quan estigui aprovat definitivament el PRUG del Parc Natural de s’Albufera des Grau, s’establirà un aparcament regulat amb una capacitat per a 200 cotxes a la zona de les antigues bateries o en una zona propera, així com estableix l’esmentat PRUG presentat i en tramitació. A més, delimita una sèrie de zones que podran destinar-se a l’acollida d’aparcaments de forma transitòria mentre no es completin els tràmits per a l’establiment de l’aparcament definitiu. Les actuals zones d’aparcament no estan recollides en el PRUG, per tant desapareixeran.

 
 
 
   
 
MOU-T Menorca és el nou portal de la Conselleria de Mobilitat del Consell Insular dissenyat per oferir a l’usuari tota la informació sobre carreteres i busos de Menorca. Un únic espai on trobar tot el que necessites saber per moure’t per l’illa.      
cime biosferamenorca menorca
autosfornells tmsa bus.e-torres


Copyright © 2018 – Consell Insular de Menorca
Seu electrònica del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Accedir